Сребърни бижута с Родонит

Една от древна легенда разказва красива история. В гнездото на мощния планински орел винаги са растяли силни и здрави малки. И всичко това, защото в него малки минерали с безумна красота – родонит. Оттогава хората вярват, че розовият камък има невероятни магически свойства, които помагат едно дете да расте силно, смело и здраво. За целта е хубаво да поставите парче родонит или сребърен предмет с родонит в леглото му . Вероятно именно тази легенда е дала второто име на камъка – „орел“. Тази легенда направила родонита желан и сред бижутерите – поставяйки го в сребро .

Гръцки родонитови корени

Освен името „орел“, родонитът имал още няколко имена. Така, например, в Древна Русия го наричали „Бакан“, „рубинен шпат“. В източните страни, заради необичайния розов нежен цвят на камъка, той е бил наричан „камъкът на утринната зора“. А  според древните гърци,  родонитът е вкаменена роза. Затова го нарекли „родон“ („роза“). Всъщност именно от тази дума тръгва самото име на минерала.

Подови лампи, съдове, свещници, плотове, вази и декорация за дома започват да се правят от родонит. Но също така, родонитът е един от основните вложки в продуктите от сребро.

Характеристики

Непрозрачен скъпоценен камък няма еднаква структура и цвят. Сенките на камъка са толкова многостранни – бледо розово, вишнево розово, малиново, кафяво … Всеки нюанс е покрит с кафяви и черни вени. Те придават на камъка висок и уникален декоративен ефект. Има и с напълно светъл розов цвят, също бежов или с кремав нюанс.

За бижутерите родонитът е ценен, защото е лесен за обработка – лесно се реже, смила, полира.

Родонитът е манганов силикат, който се е образувал поради контакта на гореща магма с карбонатни утаечни скали, които са богати на манган. Всъщност именно това придава мекия и топъл цвят. черните нюанси (вени) се получават поради наличието на  желязо и силиций.

Находищата му се намират във всички краища на планетата. Това са Австралия, САЩ и Великобритания, Испания, Мексико, Урал, Япония, Казахстан и Мадагаскар и дори Украйна.

Разнообразие от родонити

 • Хомогенен рубинов родонит . Най-редките и най-скъпите видове. Идеална находка за бижутер. Цвят – малина, рубин без вени.
 • Хомогенен розов родонит . Този сорт има една особеност – примес от родохрозит или кварц. Цвят – нежно розово. 
 • Дендритен родонит . Най-красивият вид. С черни шарки, наподобяващи разклонения на дърво, на розов фон. и др.

Магията на камъка

Може би заради цвета,се преписват на родонитът  чувствени магически свойства. Основното, което родонитът може да даде на човек, е пробуждането на любовта към себе си и към света около него.

Древните магьосници от Индия и Изтока считали родонита за божествен камък, който може да даде надежда и любов на всеки.

Сред неговите свойства още са:

 •  пробужда скрит талант;
 •  развива любов към изкуството;
 •  разкрива любовта към красотата;
 •  засилва желанието за знания;
 •  подхранва с енергия.
 •  ще помогне да се намери семейното щастие.

Родонитът е камък, който ще вдигне на крака отчаян човек, който страда от депресия и е загубил цел в живота. Родонитът в сребърните бижута дава надежда, насочва към доброто и светлината. Маговете днес използват различни продукти от родонит (топки например) за медитация и магически практики.

Препоръчва се носенето му от:

 • Хората, които са родени под знака на Везни и Близнаци. Те трябва да носят сребърни пръстени с родонит;
 • Препоръчва се носенето на висулки от сребро с родонит на млади хора, които жадуват за победи;
 • Пръстените с родонит са талисманите на писатели, поети, музиканти. Носейки ги хората на изкуството ще са изпълнени с вдъхновение.

Сребърни бижута с Родонит

Родонит в сребърни съдове

Въпреки факта, че родонитът не е рядък и скъп камък, намирането на сребърни съдове с родонит не е толкова лесно. Те имат огромно предимство пред продуктите с други камъни. Бижутата с родонит никога не потъмняват, остават здрави и надеждни в продължение на много години.