Сребърни бижута с корали

Богатството на коралите е не само впечатляващо, но и вдъхновяващо. Може ли природата наистина да ни даде такива необичайно ярки цветове !? Наистина ли е възможно да се откажете от такова удоволствие – да имате бижута от сребро или злато с ярки и красиви корали !? Ще ви напомня за топли морета и за слънчеви долини. 

Скъпоценност на топлите морета

Коралът е вкамененият скелет на морските организми. „Живее“ в моретата, образувайки клонови храсти на дълбочина 3-5 метра. Малък коралов риф може да нарасне с времето до размера на цял остров! Разбира се, този процес изисква много време – няколкостотин години. Коралът може да има сферична, наподобяващ гъба или клони на дърво форма.

Тези скъпоценни бижута се предлагат в много разновидности. По принцип те се различават по цвят – до 350 нюанса:

 • бял;
 • розов благороден корал (червен, прасковен и белезникаво розов);
 • черен;
 • злато;
 • син;
 • бамбукови корали.

В момента основният добив на корали се извършва в Средиземно море, край бреговете на Алжир (алжирските корали са с най-високо качество) и Тунис, Италия, островите Корсика, Сардиния, Сицилия. Но! Коралите се образуват в почти всички топли морета (температура не по-ниска от 21 ° C). Най-скъпите и ценни черни корали се добиват по протежение на Малайзийския архипелаг, в Червено море, край бреговете на Западна Индия. Такива корали се наричат ​​“Akbar“. Синьо и виолетово („Akori“) се срещат в Африка и близо до остров Самоа. Тъмночервените скъпи корали „Moro“ и розовите „Bokeh“, които са ценени в бижутерската индустрия, се добиват край бреговете на Япония.

Най-древните коралови мъниста, открити от археолозите, са на 35-10 хиляди години пр. Н. Е. За древните гърци розовият корал е бил символ на безсмъртието. В древни времена коралът се превръща в основа на бижутата. В средновековна Русия коралите бяли материал за инкрустация. В епохата на европейското Възраждане традицията на резбата на корали се развива в общия дух на глиптиците. В криптичните гробници на Куркат на брега на река Ширинсу в Таджикистан археолозите откриват, заедно със златни плочи, изобразяващи човешко лице и рубинени бижута, са намерили коралови мъниста. Така че виждаме, че коралите са били на мода винаги и във всички страни.

Женски и мъжки коралови вибрации

Маговете и хората, които знаят много за скъпоценните камъни, смятат, че коралите се делят на женски – бяло, розово, синьо и мъжко – червено и черно. Смята се, че човек, който носи бижута, изработени от сребро или злато с корал с грешен цвят, рискува да развие чертите на противоположния пол – мъжът ще стане женствен, а жената – мъжествена. Но в такива „пророчества“ има и плюсове. Ако жената трябва да вземе някакво трудно волево решение, трябва да носи бижута с черен или червен корал.

Именно продуктите с корали са най-важният амулет и талисмани за тези от вас, които, са пътешественици. Той ще ви защитава по пътя, от крадци и лоши хора. Освен това той ще ви помогне да намерите приятели и ще ви покаже правилния път. Казват, че коралът в сребърните бижута дори ще разпръсне облаците за своя пътник. Е, разбира се, това ще помогне да се върнете безопасно у дома.

Коралът е камъкът на семейството. Много често младите хора получават сватбена подаръци с корал. Именно този скъпоценен камък ще „заобли острите ъгли“ на семейния живот, ще установи хармония между съпрузите и ще направи дома им истинско семейно гнездо.

Ако изберете подарък на човек, който е предприемач, тогава е най-добре да изберете сребърни бижута с корали. Такъв подарък ще бъде не само ценен, но и полезен. Коралът е този, който добавя към хората благоразумие и мъдрост в бизнеса. Коралите засилват интуицията, влияят на въображението и развиват логическото мислене. 

Талисманите – с естествен корал от всякакъв цвят в сребърни и златни изделия – са в състояние да защитят човек от зло, жестокост, насилие, фамилна дисфункция и дори природни бедствия. 

Традиционна и алтернативна медицина

Подобно на всички камъни, коралът в бижутата, изработени от сребро и злато, има редица лечебни свойства (използвани в народната медицина):

 • амулетът под формата на корал трябва да се носи от хора, които страдат от нарушения на сърдечно-съдовата, ендокринната система или кожни заболявания;
 • коралът в сребро е в състояние да нормализира емоционалното състояние на човек. 
 • сребърните продукти с корали (основно сребърни обеци, пръстени и гривни) почистват кожата, подобряват паметта.

Традиционната медицина напоследък също използва корали при производството на определени лекарства. Коралът е богат на някои биологично активни вещества, които са полезни за човешкото тяло. Коралът се смила на прах и се използва при производството на лекарства за заболявания на щитовидната жлеза, кръвта и опорно-двигателния апарат. Стоматологични разтвори и костни импланти също се правят на базата на корали.

Чий камък е корал?

Сребърни предмети с корал са идеални за хора, родени под зодиакалните знаци на водния елемент. 

 • Родените под знака на Риби трябва да избират червен и лилаво-кафяв корал. Аксесоарите с ярък акцент не само ще привлекат вниманието, но и късметът.
 • Раците и Скорпионите трябва да се спрат на розов корал в сребро.

Корал в бижута

Днес различни производители предлагат най-разнообразни в дизайна бижута, изработени от сребро с корал. Можете да намерите обеци и пръстени, гривни и висулки, изработени от сребро с корал. Но трябва внимателно да пазарувате, тъй като коралите в продуктите може да не са естествени. Прочетете внимателно маркера на продукта. Ако камъкът не е естествен, трябва да има надпис „im.“ ,близо до името на камъка, което означава „имитация“.

Сребърни бижута с корали

Ако вече сте закупили сребърни бижута с корали, определено трябва да знаете как да се грижите за тях, така че скъпоценният камък да не загуби цвета си. За да измиете продукта, просто трябва да го изплакнете в топла вода. Ако сте започнали да забелязвате, че вашият корал е изгубил блясъка и яркостта си, той може да се държи (буквално 15 минути) в разтвор на водороден прекис.