Как да върнете блясъка на среброто в домашни условия

Всички имате бижута, които носите всеки ден, но изобщо не полагате грижи за тях. И за съжаление, с течение на времето любимият ви благороден метал губи предишния си блясък и престава да изглежда така привлекателно, както преди. Ето защо за среброто трябва да се погрижите, за да продължат изделията да блестят и да ви радват всеки ден. Можете, разбира се, да закупите професионални препарати в специализиран магазин за да почистите и полирате вашите накити, или можете да се справите с домашни средства. Ние от Бижута Онлайн ще ви кажем как бързо и ефективно да върнете блясъка на среброто у дома.

Яркостта на този благороден и придирчив метал се влияе буквално от почти всичко, дори от въздуха. Сребърните изделия могат да потъмнеят поради висока влажност, контакт с козметика или домакински перилни препарати и дори някои хранителни продукти могат да накарат среброто да потъмнее, примерно лук или яйчен жълтък.

Но това не е проблем, когато знаете как да предпазите среброто от потъмняване. Екипът на Бижута Онлайн ще ви предложи няколко съвети и рецепти, чрез които да накарате благородния метал да блести и любимите ви украшения винаги да радват окото.

Потъмняването на сребърните предмети е естествен процес и не може да бъде избегнат, но е възможно да се предпазят бижутата от появата на черна плака.

Първо, всички сребърни изделия трябва да бъдат правилно съхранявани.

 • Съхранявайте украшенията на хладно и сухо място, далеч от пряка слънчева светлина.
 • Поставете сребърните бижута в отделни торбички или кутии с мека кърпа на дъното.
 • Използвайте тебешир, за да премахнете излишната влага. Поставете парче тебешир в торбата, в която съхранявате сребърните прибори.
 • Носете сребърни верижки, обеци и пръстени едва след като сте се гримирали и нанесли козметика и парфюм.
 • Също така съхранявайте сребърните прибори отделно, предварително увити в специална хартия или фланелен плат.

Ако изделията са загубили първоначалния си блясък, не е толкова лошо. Правилното и навременно почистване ще може да върне предишния блясък на среброто.

Как да върнете блясъка на среброто у дома?

Много просто. Дори не се нуждаете от специални скъпи препарати. Простите средства, намиращи се във всеки дом, могат да помогнат за премахване на тъмните петна и възстановяване на блясъка на благородния метал в домашни условия.

Сода. Същата сода за хляб, която почти винаги се намира във всяка кухня, е отлично средство за премахване на мръсотия и чернота от среброто. Смесете шепа сода за хляб и вода докато се получи гъста консистенция. Разтрийте получената каша върху сребърните прибори или бижута и след това изплакнете добре. Но запомнете: не търкайте твърде силно, за да не повредите повърхността на среброто.

Амоняк. Този старомоден метод за почистване на сребърни прибори работи и за бижута. За да върнете блясъка на изделията от благороден метал, опитайте с амоняк.

 • Първо измийте предметите в сапунен разтвор.
 • След това добавете във водата 5-7 капки амоняк и оставете за 10-20 минути.
 • Накрая изплакнете добре и подсушете с фланелен плат.

Не използвайте амоняк, ако бижуто съдържа органични вложки или скъпоценни камъни.

Паста за зъби. Тук всичко е много просто. Вземете кърпа или парцал без власинки, нанесете малко количество паста за зъби (за предпочитане без гранули) и избършете сребърните предмети. Резултатът няма да закъснее – вашите бижута ще заблестят като нови.

Кислородна вода. Популярният антисептик е подходящ и за почистване на сребро. Ще имате нужда от:

 • 3 супени лъжици кислородна вода 3 %;
 • 1 литър топла вода;
 • Мека кърпа.

Смесете всичко в съд и поставете среброто вътре за 3 часа. След това изплакнете и полирайте изделията с мека кърпа.

При по-тежки случаи можете да добавите малко амоняк към разтвора и да намалите времето за накисване до 15 минути. Но бъдете внимателни – нито амонякът, нито водородният прекис могат да се използват върху продукти с естествени камъни и органични инкрустации.

Трапезен оцет. Трябва да внимавате и с оцета. Преди да почистите изделията ги проверете внимателно. Сребърният артикул не трябва да има камъни или органични вложки. В други случаи трапезният оцет ще помогне за възстановяване на блясъка на прости вещи от благороден метал:

 • В огнеупорен съд се налива 1 литър вода и 5-6 с. л. оцет;
 • Пуснете предметите вътре и поставете съда на котлон за 20-30 минути;
 • Измийте със студена вода и подсушете среброто.

Картофи. Не е най-очевидният начин за добавяне на блясък към среброто, но все пак работи. Вземете сурови картофи и ги нарежете на кубчета или използвайте едро ренде. Залейте ги с малко топла вода, за да се получи каша. Поставете среброто в нея за 10 минути. След това, както обикновено, изплакнете с вода и подсушете.

Алуминиево фолио. Среброто отново ще заблести, ако се потопи във врящ разтвор на сода бикарбонат и фолио за няколко секунди. От какво имате нужда:

 • 4-5 чаши вода и огнеупорен съд;
 • 1 супена лъжица лъжица сода за хляб;
 • Няколко парчета алуминиево фолио.

Сварете водата със содата и поставете сребърните прибори в нея за 10-20 секунди. Ще се изненадате, но те отново ще блестят както преди.

Ако вашите бижута с камъни са избледнели и искате да ги почистите, незабавно отхвърлете всякакви методи с киселини и абразивни вещества. Повечето камъни са много чувствителни към всяка интервенция, така че ние от Бижута Онлайн ви препоръчваме методът на почистване да бъде избран внимателно.

Например естествените камъни като корал и седеф не бива да се мокрят. Бижутата с тях трябва да се избърсват със суха салфетка без власинки, а сребърната част се почиства с гъба, потопена в сапунена вода. Перлите, от друга страна, са чувствителни към алкохол и трябва да ги държите далеч от спирт. Кубичните цирконии и аметистите могат да се мият в сапунена вода, а накитите с топаз могат да се почистват в разтвор с амоняк.

Как да полирате сребро в домашни условия

Полирането на сребро у дома е доста лесно. Достатъчно е да изберете един от методите, описани по-горе. За полиране най-често се използва сапунен разтвор. Сребърните прибори се накисват в него за половин час и след това се търкат старателно с мека кърпа без власинки. След такива процедури благородният метал блести като нов.

Можете също така да полирате вашите изделия у дома, но с помощта на специални препарати. В магазин за бижута или ювелирно ателие можете да закупите пасти, разтвори и кърпички за полиране на сребро. Лесно е да ги използвате, основното е да следвате инструкциите. Специалните средства за полиране са течни, под формата на крем или спрей. Някои са подходящи за редовна обработка, други се използват само в случай на силно замърсяване. Професионалните продукти ще ви помогнат да премахнете чернотата и неприятната плака и да придадете дълготраен огледален блясък на вашите бижута.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *